Vakantie Venezuela
Door: Wisse Veurman
Blijf op de hoogte en volg Wisse
29 Juni 2007 | Venezuela, Valencia
Hier enkele korte stukjes van de buitenlandse zaken, die het reisje vooraf toch best spannend maakte:
“De criminaliteit in Venezuela is hoog: met name beroving en ontvoering van reizigers door criminelen, die zich bijvoorbeeld als taxichauffeurs voordoen, komen regelmatig voor. In bepaalde wijken van Caracas is het risico van criminaliteit - vooral na zonsondergang – groot (zie ‘Zware criminaliteit’). Waakzaamheid is geboden.” Of deze “U dient rekening te houden met politieke demonstraties, met name in de grote steden. Veel Venezolanen dragen wapens en ook de politie is doorgaans zwaar bewapend bij inzet bij demonstraties. U wordt geadviseerd extra waakzaamheid in acht te nemen bij reizen in Caracas en andere grote steden en samenscholingen altijd te mijden.”
Wij gingen naar Valencia. Dit is de tweede stad van Venezuela. Alleen is deze stad wonen al meer dan twee miljoen mensen. We kozen voor deze stad, omdat we hier twee adressen hadden die we via de kerk van Jaapjan en Jolanda hadden geregeld. Hiermee hadden we contact gelegd en gevraagd of we misschien een weekendje daar konden slapen. Dit was geen probleem en ze keken uit naar onze komst.
De vliegreis begon al erg goed. We vlogen met Insul Air. Deze koningsvliegmaatschappij heeft elke vlucht een loterij aan boord. Iedereen krijgt een kaartje in zijn handen geduwd en dan begint een groot rad te draaien waar een gelukkige winnaar uitkomt. Het mooie was ook nog eens dat ik de winnaar aan boord was. Na een daverend applaus van mijn medepasagiers mocht ik mijn prijs in ontvangst nemen. Dit was een nieuwe retour ticket naar Venezuela vanaf Curacao. Geldig tot december.
Na een halfuurtje vliegen kwamen we dan aan op het vliegveld van Valencia waar we werden opgewacht door meneer Arkenez. Hier zouden wij ook slapen, alleen Jolanda moest bij de Fam. Porter. Deze twee families zouden ons dit weekend alles laten zien wat er te beleven en te zien valt in Valencia. De eerste indrukken waren overweldigend. De stad was erg groot, druk, maar erg schoon en groen. Valencia ligt in een grote vallei die omringt is door hele hoge bergen. Overal is het erg groen en zie je veel palmbomen, meertjes en grasvelden. Het is wel net zo warm, maar door de bergen regent het wat vaker. Het was wel erg druk op straat. Overal zie je mensen, auto’s, fietsen en winkels die de hele avond open zijn. Het verkeer is een grote chaos, je kunt alleen rustig rijden en als je een grote auto hebt kun je gewoon door rood rijden. Het punt is wel dat iedereen een grote auto heeft. Je ziet net als op de Antillen veel grote Amerikaanse auto’s. In venezuela is dit ook niet eens zo gek. De benzine is erg goedkoop. Een liter water is twee keer zo duur als een liter benzine. De meeste mensen hebben geen douche, maar wel een dikke V8 onder hun kont.
Het verschil tussen arm, gemiddeld en rijk is ook duidelijk zichtbaar. Je hebt hier krottenwijken, hoge flats, of een villa. Ik en Jaapjan werden mochten slapen bij de familie Arkenez. Dit is nog een best rijke familie. Ze woonden in een groot appertement, hadden een badkamer (met warme douche! Erg gemist)en een oude computer. We werden echt enorm hartelijk ontvangen. We werden gekust, omarmd en moesten meedoen met een uitgebreide lunch die zijn vrouw in elkaar had geknutseld. Ze waren enorm geinteresseerd in ons en vroegen de hele tijd of we wel genoeg drinken of eten hadden. Ze hadden een heel programma voor ons bedacht. Zo hebben we de vrijdag in grote shoppingsmalls doorgebracht. Gigantische winkelketens waar duizenden mensen voor je voeten lopen. Overal winkels, vreetschuren en cafe’s.
In de avond maakten we kennis met de Familie Porter. Bij aankomst was al gelijk duidelijk dat zij het minder breed hadden. Het huis was niet af, kale muren/vloer, geen badkamer en te klein voor het gezin. Er waren meer dan tien mensen aanwezig. Ook hier werden we enorm hartelijk ontvangen. We moesten ze omarmen en kussen en mochten uiteindelijk plaats nemen op de bank. Ondanks dat we net hadden gegeten, werd ons eten en koffie aangeboden. Daarna hebben we veel gepraat met onze handen en Domino gespeeld. Ook moesten we salsa dansen in de krappe kamer.
De volgende dag zijn we met zijn allen de bergen ingeklommen, hebben we een diertuin bezocht, een groot meer zijn we wezen eten bij een grote grill tent. Op de bergen had je een indrukwekkend uitzicht over heel Valencia, alleen was de toch erg zwaar. Bij het grote meer zag je honderden schildpadden, twee krokodillen en grote vissen zwemmen. In de avond hadden we een verjaardag waar wij ook voor uitgenodigd werden. Waar we weer de hele avond domino hebben gespeeld en gedanst op de salsa. We hadden geen keus, we werden omstebeurt door de dames op de dansvloer gesleurd.
Wat ook opviel was Chavez. Op elke muur was chavez getekend en geschreven. Overal zag je billboards met foto’s van hem. Ook moest je bij elk ontvangst iemand omarmen en kussen. Elke dag weer, iets wat we totaal niet kennen in Nederland. We werden ook overal erg hartelijk ontvangen. Je wist gewoon niet wat je er soms mee moest. We mochten alles bepalen wat we wouden en kregen overal eten en drinken. Het was zo vriendelijk dat het soms ongemakkelijk werd. Ook omdat je weet dat je als stagiaire gewoon rijker bent. Toch was het een super mooi weekend, waar we veel mensen mochten ontmoeten en veel van de stad hebben kunnen zien.
29 Juni 2007 - 05:11
Pappa:
Hoi Wisse,
Wat een wereld verhaal. Vond het wel spannend dat jullie daar heen gingen. Ben er dan ook trots op dat je wel gegaan bent. Ben benieuwd of dit reisje nog invloed heeft gehad op jou gedrag. Of jij nu ook overal gaat zoenen en omhelzen. Ben ook benieuwd of jou vrienden hier wel klaar voor zijn. We zullen het beleven. Geniet nog maar even van de laatste daagjes en tot woensdag.
29 Juni 2007 - 06:21
Bo:
In onze vriendengroep doen we niet anders dan elkaar omhelzen en zoenen. Dus dat zijn we wel gewend.
Wel opvallend dat jij weer die loterij wint! -
29 Juni 2007 - 08:40
Gert Jan:
Vrienden heb je om te kussen én gekust te worden is ons motto zelfs!
Na een scooter kan inderdaad deze prijs er ook wel bij. Jij heb echt altijd geluk.
Wederom een prachtig verhaal, maar ben bang dat dit wel de laatste was.....:(
29 Juni 2007 - 09:39
Jolenta:
Hé Wisse,
Wderom een geweldig verhaal! En ja jij wel weer de winnaar van de prijs, super hoor maar waarom jij weer. Koop jij in nederland even staatsloten voor mij, wie weet........
Nou ik zie je snel en nog veel plezier daar!
Kus JO
enneh veel gevangen voor je prijs??? -
29 Juni 2007 - 10:06
David S:
Vette linke shit daar zo te horen, wel koning uiteraard. Binnekort kun je hier de regen weer aantikken, tot gauw!
xxx -
29 Juni 2007 - 11:47
Ouders Van Jenny:
hoi wisse,
weer een leuk verhaal om te lezen,maar is toch niet de laatste?
langs deze weg willen we jou en jaapjan ook van harte feliciteren met het behalen van jullie stage. geef je het even aan hem door, want zijn site is al een poos wel erg stil.
we wensen jullie alvast een goede reis terug en zien jullie woensdag.
wim en annie -
29 Juni 2007 - 18:46
Krista:
Jeetje, wat kunnen we hier dan nog veel leren he!? Geld zegt echt niet alles, blijkt maar weer.. Heerlijk om weer zo'n mooi verhaal te lezen!
X Krista -
29 Juni 2007 - 21:34
OMA:
Hoi Wisse wat weer een belevenis. Proficiat met het eind resultaat van je stage.Wat zul je blij zijn. Hans is de hele week hier met vacantie. We hebben het best gezellig. Je hebt dus even kunnen proeven van Venezuela. Ik denk niet dat je daar zou willen wonen. Als ikhet goed heb kom je de volgende week weer thuis Ik wens je een goede thuisreis en zal blij zijn je weer te zienGroetjes en dan ook maar een kus plus omarming. Liefs en tot ziens OMA -
03 Juli 2007 - 19:49
Bo: